Укриття саду на зимівлю

Взимку навіть витривалим рослинам буває нелегко, особливо в останні роки. Погода стала зовсім непередбачуваною, захищати свій сад від її примх все важче. Та й чи завжди ми маємо в своєму розпорядженні надійною інформацією про те, як правильно вкривати рослини на зиму? А адже наші помилки можуть коштувати життя зеленим вихованцям! Тому пропоную обговорити досить поширені міфи про зимовий укритті рослин.

Чому я вирішила поговорити про це сьогодні, коли, здавалося б, робити що б то не було в саду і городі вже пізно? Та тому, що дізнаватися щось нове і корисне про наших улюблених рослинах і вчитися на помилках ніколи не пізно. Пропоную нам зайнятися цим прямо зараз 🙂
Міф 1: в укритті потребують всі рослини саду

Останнім часом у світовій мережі стало з’являтися стільки рекомендацій щодо зимового укриття рослин, що багато початківці садівники вирішили: в укритті потребують буквально всі мешканці саду. Але повірте, більшість багаторічних культур на вашій ділянці здатні прекрасно перезимувати і без споруди навколо них додаткових укриттів просто тому, що вони прекрасно адаптовані до клімату вашого регіону.

Звичайно, є не надто стійкі до капризів погоди неженки, подбати про яких доведеться: перш за все, це всі види троянд (виняток становлять лише паркові), клематиси, які зацвітають на торішніх пагонах, флокси, півонії, лілії, рододендрони і інші. Але не перестарайтеся з укриттям! Наприклад, основна частина троянд гине не від морозів, а від банального випрівання, через те, що рослини були вкриті занадто рано восени, а навесні, навпаки, розкриті занадто пізно.
Міф 2: укриття рослини – гарантія його успішної зимівлі

Багатьом садівникам доводилося спостерігати сумну картину: ретельно підготовлені до зимівлі, добре укриті рослини гинуть з незрозумілих причин. Чому так відбувається? Думаю, не відкрию вам секрет, якщо скажу, що загинути рослини можуть не стільки від люті морози, стільки від різкої зміни температури під час відлиг.

Саме нестійка погода з різкими перепадами температур провокує надмірне промерзання і перезволоження грунту. Підсумок: різні механічні пошкодження рослин, загнивання і випрівання кореневої системи і, як наслідок, – загибель. Пам’ятайте: загинути може навіть добре укрите рослина!
Що робити

не сприймайте укриття рослин на зиму як панацею: укриття – тільки один з методів, які допомагають підвищити зимостійкість рослин. Один, але не єдиний;
займайтеся підготовкою рослин до зимівлі комплексно: приділіть увагу не тільки правильній посадці рослин, але і їх своєчасному поливу, підживлення. Зрозуміло, укрийте свої рослини, якщо вони цього потребують!

Міф 3: підгортання землею – достатній спосіб укриття низькорослих рослин на зиму

Підгортання – створення горбка з грунту над корінням і залишками стебел – традиційний метод зимового укриття рослин. Завдяки підгортання ми не стільки захищаємо рослини від морозів (хоча промерзає грунт на пагорбі дійсно повільніше), скільки створюємо навколо них рельєф ґрунту. За рахунок чого навесні краще відводяться талі води, а сама рослина захищено від вимокання.

Підгортання – хороший спосіб укриття рослин на зиму, і заперечувати це безглуздо, та ніхто й не збирається. Просто намагайтеся підгортати не звичайною садовою землею, а перегноєм. Чому варто віддати перевагу його? Ось аргументи на користь перегною:

у нього більш рихла і легка структура (в порівнянні з землею), він не злежується;
він відрізняється більш високою теплоізоляцією, так як у нього низька теплопровідність;
істотно підвищує родючість грунту.

Але, як я вже говорила, потрібно займатися підготовкою рослин до зимівлі комплексно: підгорнути, наприклад, троянди – відмінно, а створіть-ка ще над ними якусь подобу куреня!

Укриття на каркасі для троянд

Така споруда стане надійним укриттям для ваших рослин, повірте. Тим більше для нього потрібно зовсім небагато: нескладний каркас і будь-який відповідний покривний матеріал.

Міф 4: кращі укривние матеріали для рослин на зиму – лапник і опале листя

Ну, сперечатися не буду: що лапник, що опале листя є прекрасними укривними матеріалами, але … Давайте поговоримо про них більш докладно.

Лапник

Ялиновий і сосновий лапник заслужено вважається одним з кращих укривних матеріалів: він не вимагає матеріальних витрат і прекрасно справляється зі своїм завданням – стає відмінним укриттям для рослин на зиму. Причому береже їх не тільки від сильних морозів, але і всюдисущих гризунів, які так і норовлять поласувати нашими рослинами.

Крім того, лапник відмінно захищає від холодних вітрів, мокрого снігу та крижаних дощів. Він не підвищує морозостійкість, але під його надійним захистом створюються ідеальні для зимівлі рослин умови. Під укриттям з гілля не тільки чудово згладжуються перепади температур, а й втрачають свою згубну силу обпалюють промені зимового сонечка. Отже, лапник є ідеальним засобом для підвищення зимостійкості рослин. І всеж…

Якщо ви живете далеко від лісу, запастися лапником буде досить проблематично – це по-перше. По-друге, навіть якщо ліс знаходиться зовсім поруч, пам’ятайте: відповідно до лісогосподарського регламентом, заготовлювати ялинові і соснові лапи дозволено тільки з уже зрубаних дерев, що знаходяться в місцях планової рубки лісу або в місцях санітарної чистки. Ну і по-третє, разом з принесеним з лісу ялиновим гіллям ви можете занести на свою дачну ділянку різних шкідників і навіть інфекцію, а воно вам треба?

Перед тим, як запастися лапником, пройдіться по лісі і придивіться до сосен і смерек з яких ви збираєтеся заготовлювати ідеальний покривний матеріал – вони всі здорові? Ви бачите на них пожовклі гілочки і іржаві голки? А в якому стані знаходиться їх кора – на ній є невеликі чорні нарости і голі ділянки? Якщо так, то такий покривний матеріал може завдати тільки непоправної шкоди мешканцям вашого ділянки. Як же бути? Відповідь проста – не приносьте на свою ділянку хворі дари лісу. Заготовлювати лапник можна тільки з тих хвойних, які здорові, а ще краще якщо вони ростуть на вашій ділянці.

Опале листя

Опале листя – непоганий покривний матеріал: вона надійно захищає ґрунт від перших холодів і служить прекрасною їжею дощовим черв’якам, які, в свою чергу, підвищують родючість цієї самої грунту. Але чи всю листя можна використовувати для зимового укриття рослин?

Думаю, не помилюся, припустивши, що кожному садівникові доводилося спостерігати, наскільки швидко розкладаються листя більшості садових дерев. Крім того, саме в листі дуже люблять влаштовуватися миші, які не принесуть саду ніякої користі, а от шкода – однозначно. За зиму не встигає згнити тільки дубова листя, і тому саме її краще використовувати в якості укривного матеріалу. Як альтернативу можна використовувати листя берези, клена та каштана.

Але і це ще не все. Перш ніж вкрити листям ваші рослини, її потрібно правильно заготовити: листя необхідно зібрати свежеупавшімі і абсолютно сухими. Не можна вкривати рослини мокрою листям, до використання вона повинна зберігатися в сухому приміщенні.

Ще один мінус використання листя в якості укривного матеріалу – його весняне прибирання: виснажливе заняття, що віднімає багато сил і часу. Як цього уникнути? Все гранично просто: збирайте листя своєчасно, складаючи її сухий в сітчасті мішки з пластикової або капронової сітки з дрібними осередками (в таких мішках продають морква, цибуля та інші овочі) і вкривайте рослини прямо цими мішками, які не висипаючи з них листя. У таких сітках листя будуть нормально зберігатися завдяки тому, що зможуть вільно дихати. А навесні ви всього за кілька хвилин розберете імпровізовані укриття.

Щоб листя в сітках протягом усього зимового періоду залишалася сухий і не пріла, над нею необхідно зробити додаткове укриття. Для цього можна спорудити жорсткий каркас у формі куба або піраміди (в зависмости від форми вкривається рослини) і обтягнути цей каркас будь-яким нетканим матеріалом (тільки не поліетиленовою плівкою!). Якщо нетканого матеріалу у вас немає, цілком можете використовувати звичайний руберойд, толь тощо.

Міф 5: неткані матеріали – ідеальний спосіб укриття

Безумовно, неткані укривние матеріали істотно полегшили нашу працю. З їх допомогою стало легше вирощувати деякі теплолюбні культури і вони дійсно можуть бути відмінним матеріалом для зимової захисту рослин, але тільки в тому випадку, якщо ви використовуєте їх правильно!

Наведу простий приклад: ялина, ретельно укрита щільним чохлом з нетканого матеріалу, після зими просто може загинути. Чому? Адже саме такі чохли продають в магазинах в якості захисту для хвойних!

Насправді, все дуже навіть прозаїчно: чохли з нетканих матеріалів дійсно чудово захищають хвойні, але тільки в країнах з малосніжними зимами! У наші ж суворі зими, коли відлиги чергуються з сильними морозами, використовувати подібні чохли потрібно дуже обережно! Ви тільки подумайте: всю зиму ваша бідна ялина простоїть в мокрому і холодному вбранні, плюс сильні холодні вітри і морози, завдяки яким воно перетвориться в крижаний панцир. Яке рослина здатна витримати подібне випробування?

Що ж робити? Зовсім не використовувати неткані матеріали в якості зимового укриття? А ось і ні. Просто не вкутуйте в нього хвойні повністю: накиньте його на верхню частину крони дерева, приблизно на 1/3, залишивши нижню частину без укриття. Тільки ні в якому разі не накручуйте нетканим матеріалів верхню частину рослини, зробіть щось типу куреня. Тоді ніжні гілочки хвойних НЕ будуть торкатися до мокрого і холодного панциру з нетканого матеріалу. Так ви убезпечите дерево не тільки від морозів, але і від впливу сонячних променів.

А ось чудовим захистом нижньої частини хвойних стане сніг. Просто після снігопаду згріб під хвойні побільше сніжку і, по можливості, притените його лапником. І лише тоді, коли практично весь сніг розтане (приблизно в кінці лютого або на початку березня), можете накинути якусь тканину і на решту дерева. Не обов’язково нетканий матеріал, можна використовувати звичайну мішковину або щільні картонні щити.

Якщо ви неодмінно хочете використовувати нетканий покривний матеріал для зимової захисту троянд, клематисів та інших рослин – використовуйте, але комбінуючи його з іншими матеріалами – тієї ж листям або ялиновим гіллям. Тільки так ви зумієте створити ідеальне зимовий укриття для рослин.

Ще в якості зимового укриття можна використовувати:

сніг – прекрасний матеріал. Саме він допоможе вам вкрити рослини від сильних морозів, але знову ж таки, не використовуйте тільки сніг. Накидайте його на рослини, вже вкриті листям і нетканим матеріалом – це істотно підвищить ефективність захисту. Підходьте до питання комплексно;
керамзит, який може бути не тільки прекрасним покривним матеріалом, але і відмінною мульчею, хорошим дренажем і утеплювачем. Причому перевага керамзиту полягає ще й в тому, що він захищає рослини як взимку, так і влітку, відмінно оберігаючи від загнивання кореневої системи. Щоб підготувати рослини до зими, керамзит потрібно підсипати відразу після обрізки рослин восени, немає сенсу чекати більш холодної погоди, а це дуже зручно.
торф, яким вже традиційно утеплюють землю навколо різних чагарників і дерев. Але і з торфом будьте обережні – він дуже закисляет грунт, і якщо деяким рослинам це тільки на благо, то, багатьом на шкоду.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *